Motion

Kan du lide at spille tennis eller golf? Synes du, at der ikke findes noget bedre end jogging, yoga eller en svømmetur? Alletiders! Det, at du har en stomi, bør ikke forhindre dig i at blive ved med at være i god form.

Med din læges tilladelse kan du vende tilbage til de fleste sportsgrene og aktiviteter, du foretog dig før operationen. De eneste mulige undtagelser er kontaktsport (f.eks. boksning, brydning eller fodbold), fordi der er risiko for beskadigelse af stomien, hvis du får et kraftigt slag.

Blandt personer, der lever med en stomi, er langdistanceløbere, vægtløftere, skiløbere, svømmere og mange andre idrætsudøvere, både amatører og professionelle. Og hvis du ikke dyrkede motion før din operation, så er det et rigtig godt tidspunkt at starte nu.

Her er et par tips til at genoptage motion og andre fysiske aktiviteter:

  • Start langsomt og gå frem i dit eget tempo. Dine mavemuskler har brug for tid til at hele efter operationen. Din læge eller stomisygeplejerske kan fortælle dig, hvornår og hvordan du kan begynde at dyrke motion igen
  • Vælg en aktivitet, du kan lide, og som passer ind i din kalender, mindst tre gange om ugen i mindst 30-60 minutter per gang
  • Den bedste oplevelse får du, hvis du tømmer stomiposen, før du motionerer. Du skal også sørge for, at din hudplade har siddet på i mindst en time, før du bliver våd eller starter på en aktivitet, der får dig til at svede.
  • De fleste stomibandager er vandtætte - selv ved svømning
  • Til svømmere: dæk ventilen på dit  filter med et filterdække for at forhindre, at der trænger vand ind i posen. Du kan fjerne dækkenet, når du er tør igen
  • Kunne du tænke dig at slappe af i en sauna eller et varmt karbad? Det er ikke noget problem, hvis det er godkendt af din læge eller stomisygeplejerske. Hvis du taper kanten af din hudplade med vandtæt tape kan tapen hjælpe med at beskytte pladen. Husk, at tjekke tætningen regelmæssigt.

En mand, der har taget det med at blive fit igen efter sin stomioperation til sig, er Rob Hill. Rob gik fra knap at kunne gå op ad en trappe til at blive den første person med Crohns sygdom/stomi, som besteg "the Seven Summits" (den højeste bjergtop på hvert kontinent) på blot otte årA.

Du kan læse mere om Robs eventyr og andre inspirerende historier og også skrive om dine egne triumfer, hvis du bliver medlem af me+, som er vores støtteforum for personer, der lever med en stomi.