Placeringen af din stomi kan ogå blive drøftet på dit besøg før operationen. Hvis den kirurg, der skal operere dig, ikke drøfter stomiens placering med dig, vil vi tilskynde dig til at spørge om det før operationen.

En korrekt placering af stomien er vigtig for dit fremtidige velvære og din evne til at passe din stomi. For at du selv kan klare poseskift så nemt og uafhængigt som muligt, skal du sørge for, at stomien bliver anbragt på en glat hudoverflade, og at du nemt kan se og nå stomien.

Spørgsmål, du kan have lyst til at stille

Her er nogle almindelige spørgsmål, som du kan vælge at stille læger eller sygeplejersker, mens du er på hospitalet:

  • Hvornår kan jeg igen spise og drikke?
  • Hvor længe skal jeg være indlagt?
  • Hvad gør jeg, hvis jeg har smerter?
  • Skal alle med en stomi bruge en pose?
  • Hvem viser mig, hvordan jeg skal bruge stomiprodukterne?
  • Hvorfra får jeg stomiprodukter?

Når operationen er overstået vil en stomisygeplejerske tale med dig om operationen, hjælpe dig med at forstå, hvad der er sket med din krop og lære dig, hvordan du skal behandle din nye stomi, mens du kommer dig på hospitalet, og når du overgår til plejen derhjemme. Afhængigt af dine behov kan du eventuelt blive henvist til andre specialister eller klinikker for mere hjælp.

Det er vigtigt at huske, at vi alle er forskellige, og at vi tilpasser os forandringer på hver vores måde. Den støtte, du kan forvente at få fra din sygeplejerske, vil altid være tilpasset dine personlige behov. Der er mange som dig, der har fået den samme operation, og dine læger og sygeplejersker er der for at lytte og hjælpe.