Mens du er på hospitalet vil du lære, hvordan du tager dig af din stomi

Din sygeplejerske vil hjælpe dig med at finde de rigtige produkter og den rigtige stomibandage, der passer til netop dine behov. Du får nok vareprøver til, at du kan afprøve en række produkttyper og bestemme, hvad der er bedst for dig. Du skal endelig kontakte din stomisygeplejerske, hvis du eller plejepersonalet har problemer med produkterne.

Du skal også være opmærksom på, at din stomi vil skrumpe i månederne efter operationen. Din stomisygeplejerske kan hjælpe dig med at tilpasse dit stomibandage ordentligt. Desuden kan eventuelle ændringer af din maves størrelse (fra graviditet, vægttab/-stigning, motion etc.) kræve en ændring af størrelsen af dit stomibandage.

Spørgsmål, du kan have lyst til at stille

Efter operationen kan der være meget, du har lyst til at spørge om: kost, påklædning, genoptagelse af dit arbejde, intime relationer osv. Herunder er en startliste med spørgsmål, som det ville være en god ide at stille din læge eller stomisygeplejerske, før du forlader hospitalet eller ved en af konsultationerne efter operationen:

  • Min stomi ser stor ud. Vil den altid have denne størrelse?
  • Hvem skal jeg fortælle om min operation?
  • Hvor aktiv kan jeg være efter operationen?
  • Skal jeg have posen på i bad? Skal jeg bruge en specialsæbe?
  • Vil det lugte fra min pose? Hvordan kan jeg styre det?
  • Hvor mange gange om dagen skal jeg tømme posen?
  • Hvad er den korrekte måde at tømme en tømbar pose på?
  • Hvor længe kan jeg gå med én bandage mellem skiftene?
  • Hvorfra får jeg stomiprodukter?

Hjem fra hospitalet

Det er en vigtig milepæl, når man skal hjem fra hospitalet, men det kan også give ængstelse, når man har en ny stomi. Det er normalt at være nervøs over at skulle leve med en stomi, men det er også vigtigt at huske, at du aldrig er alene.

Du opdager sikkert, at du har mange spørgsmål i dagene og ugerne efter operationen. I dette tidsrum kan du også føle dig deprimeret, nedslået eller vred. Du kan også opleve nogen frustration, indtil du bliver fortrolig med din stomibandage. Alle disse følelser er helt normale.

Din stomisygeplejerske kan give dig hjælp og opmuntring. Du kan også kontakte ConvaTecs kundeservice og stille dem spørgsmål om produkter—eller hvis du bare har brug for forsikring om, at det, du gør, er rigtigt.