Hvad så nu?

Din stomioperation er overstået og du er hjemme igen. For mange kan operationen være starten på et mere behageligt liv. Men livet med en stomi kræver stadigvæk tilvænning—fysisk og mentalt

Selv om din stomioperation er overstået, kan du stadig have mange spørgsmål og bekymringer - især i de første 12 uger, hvor du lever med en stomi. Du kan føle dig nervøs, desorienteret eller vred. Det kan være, at du bliver begejstret over friheden, det forbedrede helbred og nye aktiviteter, du kan klare, når du er kommet dig over operationen. Eller du kan have en blanding af disse følelser. Alle disse reaktioner er fuldkommen normale.

Du er ikke alene. Din stomisygeplejerske og sundhedspersonalet er der for at hjælpe dig på hvert skridt af vejen. Det er vi også.

Dit “nye normale" jeg

I de allerførste måneder efter din stomioperation er det vigtigt at indse, at du og dine nærmeste skal gennemgå en længere tilvænningsperiode. Det at have en stomi betyder, at du skal omstille dig til en ny "normal" livsstil.

Hvad enten du har fået en kolostomi, ileostomi eller urostomi, har du brug for at lære, hvordan du håndterer, at kroppens affaldsstoffer kommer ud gennem din stomi samt at pleje huden rundt om stomien

I de første seks til otte uger vil din stomi formentlig skrumpe i størrelse. Hvis du måler din stomi regelmæssigt, sikrer du, at du bruger den korrekte størrelse stomibandage. Det øger din selvtillid og mindsker ubehag.

Med tiden vil du føle dig meget bedre tilpas med din nye livsstil, når håndteringen af din stomi bliver en del af de daglige rutiner. I denne første tilvænningsperiode skal du holde tæt kontakt med din stomisygeplejerske. Svarene på de fleste problemer eller bekymringer er sædvanligvis bare et telefonopkald væk.