Stomi og seksualitet: Elizabeths fortælling, ileostomist

Kan du fortælle lidt om dig selv?

Mit navn er Elizabeth, jeg er 62 år gammel og jeg er i øjeblikket single. Jeg er pensioneret: Jeg var ansat på et italiensk postkontor. Jeg har lidt af Crohns’ sygdom siden jeg var 14; Jeg har altid godt kunne lide at danse, og da jeg var lille, hjalp det mig til ikke at mærke smerterne. Som 16-årig gennemgik jeg min første operation, og havde det godt indtil jeg var 29, hvor jeg fik en midlertidig ileostomi. Som 30-årig blev min stomi lagt tilbage. Jeg blev gift, jeg fik ingen børn, og jeg blev endda også skilt. Sygdommen kom stærkt tilbage, og som 48-årig fik jeg anlagt en permanent ileostomi. Derfra begyndte jeg at tage mit liv tilbage på egen hånd. Jeg dedikerer mig til alle mine yndlingsaktiviteter, sport og dans: tango er min passion.

 

Stomi og seksualitet: Fik du noget information om hvordan dit liv ville ændre sig?

Ingen fortalte mig noget. Min sygdom var skyld i mange problemer: Jeg var altid plaget af inflammation, og det var smertefuldt for mig at have samleje. Efter operationen blomstrede mit sexliv: Jeg havde ingen smerter, og jeg opdagede mig selv på en ny måde. Jeg har aldrig modtaget noget information, og opfatter mig selv om autodidakt. Det tog mig 2-3 år at finde det produkt, der passede bedst til mig og mine behov. Selvom jeg havde fået støtte fra en psykolog, var det egentlige vendepunkt for mig, da jeg meldte mig ind i Patientforeningen. Der mødte jeg mine stomiterapeuter, og hver 3. måned besøger jeg dem på Martini i Torino.

 

Hvilke praktiske råd vil du give til en, der har samme erfaring som dig, til en tilfredsstillende seksualitet?

Mit bedste råd er, at have det godt med din krop. Personligt var jeg heldig: min partner forstod og støttede mig da jeg blev opereret. Jeg kan kun sige, at det at bære et blondebælte til at dække stomiposen var med til at give mig ro i sindet. Det er desuden nyttigt at posen er tom; her foreslår jeg at have samleje om morgenen.

 

Hvad har du lyst til at fortælle til dem, der skal gå i gennem samme oplevelse som dig?

Vær ikke bange for at lære folk at kende igen. Det er rigtigt, det er svært at forklare, hvad vi har været i gennem, men det er os, der har muligheden for at vælge, hvem vi skal konfrontere. Vores tilgang, ”hovedet” gør det hele. Som 30-årig er ønsket måske stærkere end det er som 60-årig; Det, der ikke ændrer sig, er den følelsesmæssige involvering. Efter min mening er der ingen sex uden kærlighed.