Stomi og seksualitet: Angelo Pietrafesa, stomiterapeut

 

At komme tilbage til et liv med seksualitet er i alle henseender en del af rehabiliteringen for stomisten. Det er vigtigt ikke at give op, selv når operationen får skabt nogle vanskeligheder i forhold til de normale fysiologiske funktioner.

Selvom seksualitet kan være et svært emne for nogle, der har gennemgået en stomioperation, er det meget betydningsfuldt at få integreret parforholdet og intimiteten til ens partner som en del af rehabiliteringsprocessen.

Inden for den seksuelle sfære er opfattelsen af ens eget kropsbillede meget vigtigt. Det er intuitivt, at en ændring af kroppen involverer en indre konflikt mellem det oprindelige billede, som personen har af sig selv, og det modificerede billede.

Nogle af de største udfordringer efter en stomioperation skyldes ofte fysiologiske eller psykologiske årsager eller begge dele. Den hyppigste fysiologiske årsag er seksuel dysfunktion, som er forbundet med mulige læsioner i det sympatiske og parasympatiske system. Det sympatiske system hos mænd spiller en grundlæggende rolle for ejakulation, mens det hos kvinder fører til sammentrækning af de ydre kønsorganer, der fører til orgasme.

Det er vigtigt at informere patienten om de mulige komplikationer af operationen, og forsøge at berolige i stedet for at advare. Hvis der er umiddelbar klinisk sandsynlighed for fysiologiske komplikationer, bør der henvises til kvalificerede fagpersoner, som sexolog, gynækolog, urolog, karkirurg m.m.

Det er også nyttigt at blive informeret om de behandlingsmuligheder, som kan være muligt at få ordineret af specialisten, såsom: psykoterapi – lægemidler, såsom sildenafil, tadalafil – intrakavernøs eller intraurethral medicinsk terapi – penisproteseimplantat. Problemet med seksuel dysfunktion hos stomipatienten er ikke længere en skam at skjule, men et aspekt, der skal overvejes og behandles i forhold til personens kliniske tilstand.

Patienter spørger mig ofte, "Kan jeg have et aktivt sexliv?”  Svaret er ja. Du skal have tillid til dig selv. Du behøver ikke være bange for smerte, eller føle dig flov over eventuelle besværligheder. Vi skal ikke opgive at have et liv som par.